Pavilon na Výstavišti

 

Pavilon s občerstvením má fungovat jako zázemí parku ve spodní části pražského Výstaviště. Je součástí nově obnovené cesty směřující do parku Stromovka, jejímž návštěvníkům se chce areál Výstaviště více otevřít. Hlavním rysem modulárního pavilonu je variabilní opláštění ze sklolaminátu.

 

  • Více

    Dispozičně se pavilon skládá z prostoru výčepu otočeného směrem do Stromovky a bistra orientovaného na Výstaviště. Uprostřed objektu se nachází zázemí pro personál a veřejné wc. Stavba je založena lehce nad úrovní terénu na betonových patkách, tak aby došlo k co nejmenšímu narušení terénu a kořenového systému stromů. Konstrukce pavilonu je modulární, montovaná z ocelových dílů, do níž je vložena zaizolovaná

    dřevostavba s velkorysým zasklením. Pavilon je opláštěn průsvitnými sklolaminátovými panely. Výrazná jantarová barva panelů tvoří kontrast k šedým odstínům všech konstrukcí, stěn a vybavení pavilonu. Posuvně otočné panely fungují jako shrnovací plášť, do kterého je možné celý pavilon uzavřít. Variabilita pláště umožňuje různou míru využití a otevřenosti pavilonu vůči okolí za různých povětrnostních a světelných podmínek.

    Součástí návrhu bylo také řešení přilehlého okolí. Návrhem brány ve stávajícím oplocení areálu a navazujících zpevněných ploch jsme obnovili významnou osu Stromovka - Výstaviště, ke které se pavilon přimyká a stává se tak svorníkem dodnes oddělených parků.

     

 

Realizace: 2020

Místo: Výstaviště Praha Holešovice

Autoři: Jan Bárta, Šimon Bierhanzl, Marek Fischer, Jan Svoboda

Investor: Výstaviště Praha, a.s.

Fotografie: Alex Shoots Buildings

Média:

Papundekl architekti s.r.o.

U Vodárny 4, Praha 3