×
<
>

Bytová vila na Vinohradech

Autorem unikátního souboru bytových vil v Praze na Vinohradech z roku 1925 je architekt Rudolf Kvěch. Domy vznikly v návaznosti na vybudování Státního zdravotního ústavu a poskytovaly byty pro jeho zaměstnance. Vzhledem k nadčasovým kvalitám původního návrhu zachováváme základní hmotové a dispoziční rozvržení domu včetně jeho využití – bydlení. Charakteristickým rysem domu je členění na tři základní části – sokl z režného zdiva se sklepními prostory, zděná omítaná část s byty a vysoká valbová střecha s pálenými taškami. V rámci rekonstrukce navrhujeme spodní část – sokl domu – rozšířit východním směrem do zahrady. Díky této přístavbě získáváme dva nové byty, na jejichž střeše s extenzivní zelení vzniká velkorysá terasa pro byty o patro výš. Přístavba navazuje na stávající podezdívku z režného zdiva stejným materiálem, takže se stává integrální součástí domu.

Ctíme architekturu původního domu, k níž přidáváme soudobou vrstvu, která se do ní přirozeně začleňuje. Projevuje se například ve formě bezrámových zasklení v místě nových otvorů nebo obloukových oken ve schodišťových halách. Dům je nově zateplen a disponuje řadou současných technologií jako je podlahové topení, nebo stropní kapilární chlazení.
Nové byty v přístavbě jsou skrze velká prosklení otevřeny do vlastních předzahrádek. Původní byty v přízemí a patře prošly dispozičními úpravami, které zahrnují zejména možnost velkorysého propojení obytného prostoru s ložnicí. Všech šest bytů je určeno k pronájmu a jsou proto vybaveny utilitárním vestavěným nábytkem. V podkrovní části domu pak vzniká velký mezonetový byt pro majitele domu, který se vyznačuje přítomností původních dřevěných konstrukcí krovu, které jsou maximálně odhalené díky použití nadkrokevní izolace, a vestavbou patra z překližky. Interiéry bytů jsou laděny do neutrálních odstínů šedé v jemném kontrastu s březovou překližkou a nerezovými prvky.
U západní hranice pozemku navrhujeme v duchu pravidelného urbanismu okolní zástavby zahradní altán. Je to jednopodlažní stavba z režného zdiva doplněného o dřevěné sloupy a stropní trámky. Režné zdivo se tak stává charakteristickým znakem celého projektu, díky němuž tvoří vila, přístavba i altán jeden celek. Altán v sobě ukrývá saunu a cvičebnu pro obyvatele domu a zároveň chrání pozemek před hlukem z přiléhající ulice. Klidný prostor cvičebny je rytmizován dřevěnou konstrukcí a prosklenou stěnou se otevírá do zahrady.

  1. Místo: Praha - Vinohrady
  2. Autoři: Jan Bárta, Šimon Bierhanzl, Marek Fischer
  3. Klient:  soukromý
  4. Spolupráce: Elif Avcı, Barbora Novotná
  5. Fotografie: Alex Shoots Buildings
  6. Stav: Realizace
  7. Média: archdaily.com, domus, label-magazine, asb-portal, archiweb.cz, archinfo.sk, uni.xyz, archello.com, refresher.sk, czechcrunch, novinky.cz, earch, mojdom.sk, archilovers, homeadore,